» Hur mycket ska man "gå med på"?

Jag har sedan en tid tillbaka gjort tutorials osv åt IsaDora. (Ni kan hitta dom på deras hemsida/blogg.) Nu har även deras tyska kontor lånat mina bilder, vilket är kul - eftersom jag sagt att jag gör bilderna åt IsaDora. MEN... Det är även ett företag som heter Douglas (som tydligen är känt i Spanien, Schweiz osv) som också har lånat mina bilder - utan att fråga. Jag vet att jag inte är någon känd make up-artist eller något, men jag måste väl ändå ha rätten till mina egna bilder?

Vet inte hur jag ska ställa mig till det här. Först tyckte jag inte att det var så konstigt, men fler och fler runt om mig har reagerat på att de tagit mina bilder utan att fråga. Jag tjänar inte ett öre på att de använder mina bilder. Får inte ens en länk till min blogg. Vad ska man göra? Är detta rätt? Vad kan man kräva?



Linda
18 Januari, 2013 - 17:26 / BLOGG: http://immacule.blogg.se/

Klart de iaf ska länka!!! Att du inte får betalt än är ju förståeligt till viss nivå. Men det är ändå dina bilder. Har du get isadora copyright på dem? Annars kan du säga till!
I värsta fall... ring någon av våra gamla lärare och fråga!

Svar: förväntar mig inte betalt, men får ju smink av isadora i utbyte för bilderna jag gjort åt dom iallafall. och jag har inte sagt till isadora att de fått bilderna - utan bara att de får använda dom på deras blogg, hemsida osv. så :c men har iallafall mailat hon jag har kontakt med på isadora och frågat, så får se vad hon säger!
Magdalena Milde

Nathalie
18 Januari, 2013 - 17:26 / BLOGG: http://thecityhelditsbreath.blogspot.com

Jag skulle inte tyckt att det var okej.
Det hade varit okej om de länkat till bloggen osv, det tycker jag du kan kräva av dem iaf!
Även fast man inte är "känd" så gäller copyright alla :)

Svar: mja, en länk är ju inte mycket begärt. det står liksom inte ens att det är jag som sminkat osv :c
Magdalena Milde

Camilla
19 Januari, 2013 - 17:26 / BLOGG: http://camellissmink.wordpress.com

Du äger upphovsrätten till dina bilder och du har all rätt att neka att andra använder dina bilder än de du har en överenskommelse med. Jag skulle kontakta dem och förklara att de har använt sig av dina bilder olovligen och att det är ett brott mot upphovsrättslagen.

Såvida du inte har överlåtit rättigheterna till dessa bilder till IsaDora? Är något skrivet er emellan eller är det en "enkel" överenskommelse om att de får använda bilderna?

Det kan underlätta att du sätter en vattenstämpel på dina bilder som visar att du har upphovsrätten, även om det iofs kan vara lätt att redigera bort såvida du inte lägger stämpeln över hela bilden. Om inte annat är en vattenstämpel en tydlig markering från din sida. Jag vet inte om du har någon text på din sida som tydligt förklarar att du äger upphovsrätten till alla bilder i bloggen och att de endast får användas av andra vid förfrågan? Det kan ju också vara ett sätt att tydliggöra (även om många bildtjuvar hittar bilderna via Google och därför förmodligen inte ser din disclaimer).

Det är ju inte ovanligt att folk inte vet vad som gäller med upphovsrätt på nätet. Men så fort du använder en bild som inte är din egen, och som du inte har bett om lov att få använda, gör du intrång i någon annans upphovsrätt. Det räcker inte med att låna en bild och länka till upphovsrättsinnehavaren egentligen heller, om man inte har bett om lov att få använda bilden. Du som upphovsrättsinnehavare är egentligen den enda som kan ge lov att få använda en bild och du har rätt att ställa motkrav och rätt att bestämma hur och i vilka sammanhang bilderna får användas. Bara för att du har gett din tillåtelse till att någon annan får använda bilden betyder inte att du har gett hela rättigheten till bilden till den personen.

Svar: Jag har inget skrivet avtal med IsaDora - vi har bara pratat via mail. Jag får produkter av dom att göra looker med och sedan får DOM -> låna <- bilderna. Och jag brukar skriva då och då under bilder, collage osv som jag gör att jag vill bli länkad om folk lånar mina bilder - men borde nog skriva med det i "sidebaren".
Magdalena Milde

Eva på IsaDora
21 Januari, 2013 - 17:26 / BLOGG: http://www.isadora.com/se/blog/

Hej!

Vi beklagar verkligen detta!

Vi på IsaDora har inte givit tillstånd för Douglas att använda dessa bilder. Vår marknadschef i Schweiz kontaktar nu Douglas för att informera om att det inte är OK utan att först fråga.

Åter igen vill vi be om ursäkt för detta. Vi respekterar verkligen och tackar ödmjukast för att du gjort så fina looker till oss och hoppas inte något liknande kommer att ske igen. Vi är högst medvetna att vår överenskommelse endast gäller IsaDora-sidor.


Svar: det är okej. ni har ju inte gjort något fel!
Magdalena Milde


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo